Vestforbrænding og CIP indgår CO2-aftale med Microsoft

Copenhagen Infrastructure Partners – gennem sin Energy Transition Fund (”CI ETF I”) - og Vestforbrænding har sammen, gennem deres joint venture Gaia ProjectCo P/S ("Gaia"), indgået en langsigtet aftale med Microsoft om permanent fjernelse af CO2.
Aftalen med Microsoft er en af de første flerårige aftaler underskrevet for et affaldsenergianlægs CO2-fangst og lagring. Det demonstrerer den kommercielle levedygtighed af en sådan dekarbonisering for affaldssektoren. CO2-fangstanlæggets produktion af overskudsvarme vil samtidig kunne integreres i Vestforbrændings fjernvarmenet og levere varme til yderligere 10.000 husstande.
Aftalen omfatter op til 2,95 millioner tons CO2-fjernelse fra 2029. De såkaldte ”Carbon Removal Units” (CRUs) repræsenterer den biogene del af CO2, som er fanget og lagret – beregnet via den anerkendte ”radio carbon method” - fratrukket procesemissioner. Salget af CRUs er afgørende for, at Gaia kan fange og lagre op til 500.000 tons biogen og fossil CO2 om året. Da Danmark er reguleret af EU's affaldsrammedirektiv, repræsenterer den fangede og lagrede CO2 den uundgåelige fraktion af affald efter alle aspekter af affaldshierarkiet er opfyldt.
Nikos Samaritis, Managing Director, CI ETF I sagde: "Vi er stolte af at arbejde sammen med Microsoft om køb og salg af permanent kulstoffjernelse. Denne aftale, gennem Gaia, markerer den første aftale mellem CIP, gennem CI ETF I, og Microsoft, og vi er optimistiske omkring, at det repræsenterer starten på et langsigtet forhold mellem parterne. Aftalen er også betydningsfuld for CIP, da det repræsenterer den første offtake-transaktion af CIP for miljøattributter (f.eks. CRU), hvilket signalerer CIPs voksende rolle i udviklingen af nye miljøprodukter og teknologier."
Steen Neuchs Vedel, CEO, Vestforbrænding: "Aftalen med Microsoft er en definerende milepæl for Gaia-projektet. Det bekræfter ikke kun den tekniske og kommercielle modenhed, som Vestforbrænding har arbejdet hårdt for at etablere, men afspejler også, hvordan denne modenhed er blevet yderligere styrket gennem CIP's indtræden i projektet. Det bekræfter styrken af vores partnerskab med CIP og demonstrerer, hvorfor vi valgte at slå os sammen - ved at kombinere vores operationelle ekspertise med deres evne til at skalere og levere kompleks infrastruktur. Sammen viser CIP, Microsoft og Vestforbrænding en vej frem for, at CO2-fangst i affaldssektoren kan spille en central rolle i Europas rejse mod dekarbonisering."
"Gaia's tilgang til at retrofitte affald til energi-anlæg - i kombination med håndhævelsen af EU's affaldsrammedirektiv - hjælper med at frigøre mere kulstoffri energi, samtidig med, at affaldsforebyggelse og genbrug forbliver topprioriteter," sagde Brian Marrs, Senior Director of Energy & Carbon Removal hos Microsoft. "Vi er glade for at se erfarne udviklere som Copenhagen Infrastructure Partners, gennem deres Energy Transition Fund, træde ind på markedet for kulstoffjernelse og ser frem til et løbende samarbejde."
Om Gaia's fremskridt
Vestforbrænding har aktivt arbejdet på at integrere CO2-fangst i deres mangeårige affaldsenergianlæg. Vestforbrændings CCS-projekt var blandt finalisterne i Energistyrelsens første CCS-udbud i 2023. Siden da har projektet yderligere udviklet sin operationelle og kommercielle modenhed, herunder etableringen af joint venture med Copenhagen Infrastructure Partners, underskrivelsen af den langsigtede røggasaftale mellem parterne og sikringen af næsten alle nødvendige tilladelser (f.eks. VVM-tilladelse). Denne langsigtede aftale med Microsoft kommer oven på en anden stor milepæl; Gaia blev prækvalificeret som en af kandidaterne til det anden runde af statens CCS-udbud. Gaia til hensigt at byde ind i det danske CCS-udbud om statsstøtte i december.
Kontakt og information
Du er velkommen til at kontakte os for uddybning af indholdet i denne pressemeddelelse eller har ønsker om interview.