Matomo noscript

Første shuntstation i jorden i Lyngby | Vestforbrænding

Første shuntstation i jorden i Lyngby

Shuntstation løftes i jorden i Lyngby

Der er fuld gang i udbygningen af fjernvarmenettet i Lyngby-Taarbæk Kommune. I silende regn onsdag formiddag kom den store kran på arbejde, da en såkaldt shuntstation skulle sænkes i jorden ved Carl Lunds Vænge i Lyngby. En betonkonstruktion på 30 ton, som kan gøre en forskel for fjernvarmen i lokalområdet.

”Shuntstationer er nødvendige i fjernvarmeudbygningen. Det er en slags transformatorstation, der sikrer at både varmen og trykket i fjernvarmevandet blive reduceret, inden det kan sendes videre til helt almindelige husstande”, fortæller projektleder Jacob Ahlén Lavrsen fra Vestforbrænding.

Shuntstation løftes i jorden i Lyngby

Shuntstationen vejer hele 30 ton

Udover, at man undgår at sende 110 grader varmt fjernvarmevand ud til borgerne, så sikrer shuntstation også, at fjernvarmen bliver udnyttet mere effektivt. Planen er derfor, at der skal etableres ca. otte shuntstationer i Lyngby-Taarbæk kommune over de kommende år.

Gemt under jorden

De fleste shuntstationer vil være gravet ned i jorden, så de ikke fylder i landskabet. En åbning under et dæksel i jorden gør det muligt for Vestforbrændings driftsfolk at komme ned i shunten for at servicere og løse eventuelle driftsproblemer. Normalt vil shuntstationen blive fjernbetjent og overvåget fra kontrolrummet i Vestforbrænding i Glostrup.

Shuntstation indvendigt

Shuntstationen indvendigt

”Lige denne shuntstation er faktisk en af de mindre. Den, vi skal etablere i Virum, bliver over dobbelt så stor”, fortæller Jacob.

Fjernvarmeudbygning fylder

Der er gang i gravearbejdet flere steder i Lyngby, og som trafikant og beboer kan det give udfordringer.

”Vi og vores total entreprenør M.J. Eriksson gør alt, hvad vi kan for tage hensyn og genere borgerne så lidt som mulig. Vi kan desværre ikke undgå at fylde og larme, når vi står med så stort et anlægsprojekt”, siger Jacob og lover at vejene nok skal blive pæne igen med ny belægning. De skal dog lige sætte sig først, inden et nyt lag asfalt kan blive lagt på.

Mange nye fjernvarmekunder

I Lyngby-Taarbæk skal over 3.500 nye kunder tilsluttes fjernvarmenettet i første etape af udbygningen fra 2024 – 2028. Det første distrikt er Bondebyen, hvor flere husstande nu bliver koblet på fjernvarmenettet.

Vestforbrænding udvider sideløbende fjernvarmenettet i seks andre kommuner og har et mål om at koble 39.000 nye kunder på inden 2030.