Matomo noscript

Gamle mursten kan genbruges | Vestforbrænding

Gamle mursten kan genbruges

Mursten, genanvendelse, container, genbrugsstation

Som noget nyt indsamler Vestforbrænding brugte mursten til direkte genbrug på tre genbrugsstationer. Forsøget bliver udvidet til ti genbrugsstationer i løbet af efteråret.

Mursten kan genbruges og måske endda give sjæl til nye huse og ved renovering af gamle bygninger. Samtidig er genbrug af mursten en gevinst for miljøet, når vi ikke behøver producere nye sten.

I juli 2022 igangsætter Vestforbrænding et forsøg med indsamling af mursten på genbrugsstationerne i Brøndby, Frederiksværk og Hillerød. Forsøget udvides til ti genbrugsstationer i løbet af efteråret, fortæller genbrugschef Stig Nielsen:

”Forsøgets resultater vil vise, om det skal være en permanent løsning at indsamle mursten til genbrug på alle 24 genbrugsstationer i Vestforbrændings opland. Det kommer blandt andet an på mængden og kvaliteten af de sten, vi kan indsamle.”

Genbrug af mursten giver gode miljøgevinster

Når man producerer en ny mursten, udledes der 0,5 kg CO2. Så for hver 2.000 mursten, der genbruges i byggeri, sparer vi miljøet for 1 ton CO2.

Hvis der for eksempel bruges 35.000 mursten til at bygge et hus, sparer vi miljøet for 17,5 tons CO2 ved at genbruge mursten.

Nye byggerier skal bygges med gamle mursten

Genbrug af mursten er ikke en ny idé.

Da Esrum Kloster for eksempel blev revet ned efter reformationen i 1536, blev en del af byggematerialerne genbrugt på Kronborg Slot, der stadig efter næsten 450 år står som et af de smukkeste renæssanceslotte i Nordeuropa.

Mursten, der har været brugt før, har patina og skaber rå, rustikke vægge til facader, gulve og vægge. Historie og sjæl bevares, og miljøgevinsten i forhold til at anvende almindelige, nybrændte mursten er markant.

Gode vibrationer

I forsøgsperioden overgår murstenene, der er indsamlet på de tre genbrugsstationer, til virksomheden Gamle Mursten, som også samarbejder med flere kommuner rundt i landet.

Gamle Mursten behandler murstenene med en særlig teknologi, hvor murstenene renses med vibrationer og uden brug af kemikalier eller vand. Dermed sker der ingen udledning af farlige stoffer.

De brugte mursten genbruges derefter i nye byggerier og renoveringer.

Læs også "Vellykket genbrugsforsøg med gamle mursten udvides".