Matomo noscript

Vi går i dybden med CO2 | Vestforbrænding

Vi går i dybden med CO2

Illustration med et par bygninger og træer

Vi har i et samarbejde med en lang række virksomheder, forskere og organisationer samt Novo Nordisk Fonden udarbejdet en hjemmeside, som vil gøre danskerne klogere på CO2. Resultatet er blevet en oplysende og informativ hjemmeside med navnet CO2 i dybden, og den viser samtidig, hvor meget deltagerne i partnerskabet bag arbejder med at løse de klimaudfordringer, som CO2 skaber.  

I de kommende år vil fangst og lagring af CO2, også kaldet CCS, fylde mere både i gadebilledet og medielandskabet. Folketinget har nemlig besluttet, at klimateknologien skal bruges til at sænke udledningen af CO2, så vi kan nå klimamålene og begrænse den globale opvarmning.

Fangst og lagring af CO2 handler helt kort om at fange CO2’en ved for eksempel affaldsforbrænding, cementfabrikker, biogasanlæg eller i andre industrier, hvor det er svært at undgå udledningen. Herefter renses og komprimeres til CO2’en til væske, hvorefter den transporteres til lagring. CO2’en pumpes til sidst minimum 800 meter ned i undergrunden enten på land, kystnært eller til havs.

Fangst og lagring af CO2 er stadig nyt for mange borgere, hvorfor der helt naturligt vil være spørgsmål om, hvorfor der er behov for at bruge teknologien, hvordan den fungerer og hvor og hvornår det kommer til at ske.

Derfor er en lang række offentlige og private aktører, der arbejder med fangst og lagring af CO2, gået sammen om at skabe CO2 i dybden. Det er en vidensplatform, der på baggrund af forskning og data fra officielle kilder og myndigheder kan give svar og skabe overblik.

Partnerkredsen består både af aktører, der allerede er i gang med at fange CO2, virksomheder med licens til at lagring og andre der håber at få tilladelse, når der forventes at komme svar på udbud senere i 2024. Herudover er CO2 i dybden er støttet af Novo Nordisk Fonden.

Kom med i dybden her og bliv klogere på fangst og lagring af CO2.