Matomo noscript

Sådan sparer du på energien | Vestforbrænding
To voksne og en teenager ved et spisebord, med middagsmad

Sådan sparer du på energien

Enkle huskeregler

Få enkle huskeregler kan spare både penge og energi. Her får du tips og tricks til, hvordan du kan spare på energien derhjemme.

Fjernvarme er den mest miljøvenlige opvarmningsform – og så er det ofte en billig løsning. For at udnytte fjernvarmen så effektivt som muligt er det bedst, at vi får koldt vand tilbage fra dig. Du kan selv tjekke ved at mærke efter på din radiator. En tændt radiator skal helst være varm foroven og kold forneden. Jo køligere radiatoren er forneden ved det udgående fjernvarmerør, desto billigere bliver varmen også for dig.

Luft kraftigt ud i din bolig - også selvom det er koldt udenfor. Et udluftet rum har lav fugtighed, og er derfor meget lettere at varme op. Luft ud én gang om dagen med alle vinduer og gennemtræk i 10 minutter. Husk at lukke for termostaterne imens. Det fornyer luften, uden at vægge og møbler bliver kolde.

Uanset hvilken temperatur du foretrækker, er det vigtigt, at alle termostater i samme rum står på det samme. Når du skruer op på ”3”, svarer det almindeligvis til 21 graders varme, hvilket er normal stuetemperatur. Tænk over, at hver ekstra grad øger dit energiforbrug med mindst 5 procent.

Du sparer intet ved kun at tænde en enkelt radiator i rummet og slukke de andre. En enkelt radiator på fuldt blus bruger ofte mere varme end fire radiatorer på kvart kraft. Du udnytter din fjernvarme mest effektivt ved at bruge alle radiatorerne. Gem heller ikke en radiator bag sofaen. En radiator skal være tændt, have luft omkring sig og må ikke tildækkes.

Vi kan godt lide, at stuen er varm og soveværelset lidt køligere. Husk derfor at lukke døren mellem rum med forskellige temperaturer. Så udnytter du varmen mest effektivt. De fleste sover bedst ved 17 grader, hvilket svarer til at stille termostaten på ”2”.

Som tommelfingerregel anbefaler vi mindst 16 grader i alle rum. Under 14 grader risikerer du at få problemer med fugt og fugtskader. Du sparer næsten ingenting, hvis du slukker varmen helt om natten. For om morgenen, når du så atter skruer op, belaster du fjernvarmeværket, som må bruge dyre og dårligere energikilder for at følge med.

Der bruges hele 125 liter vand på et fyldt badekar, mens 5 minutter under bruseren kun koster 45 liter vand. Tænk over, hvor du kan spare på det varme vand. Brug opvaskebaljen i stedet for at vaske op under rindende vand. Indstil dit varmtvandsbeholder, så det varme vand ikke overstiger 55 grader.

Måleren giver overblik over dit forbrug og afslører eventuelle udsving. Derfor er det en god idé at tjekke den jævnligt. Måleren vil afsløre en defekt ventil eller utætheder i systemet, selvom der normalt ikke er problemer med fjernvarmen. Kontakt dit fjernvarmeselskab, hvis du konstaterer uregelmæssigheder ved dit forbrug eller med din måler.