Matomo noscript

To gange maskinmester - altid maskinmester | Vestforbrænding
Gavino Congiatta Vestforbrænding foran store rør

To gange maskinmester - altid maskinmester

Mød driftsleder Gavino Congiatta

Det hele begyndte med en dansk penneveninde. Nu har den italienske maskinmester Gavino Congiatta boet i Danmark i 40 år og arbejdet på Vestforbrænding i snart 28 år - de seneste år som driftsleder i Grøn Varmeforsyning.

Som 21-årig tog Gavino på endnu et besøg hos sin danske penneveninde. Denne gang blev anderledes.

”Vi havde skrevet sammen i nogle år og besøgt hinanden et par gange. Det sidste besøg er jeg stadig i gang med”, siger Gavino med et smil. De to pennevenner blev gift og fik senere tre børn sammen.

Uddannelsen som maskinmester fra Italien og årene i det italienske forsvar var svære at bruge i Danmark. Så det blev til nogle år i restaurationsbranchen og på et lager, inden Gavino bed i det sure æble og startede forfra på uddannelsen til maskinmester. Det krævede både værkstedsskole og tysk på aftenskole bare at få adgang til Maskinmesterskolen. Fem år tog det sammenlagt.

”Hold op det var hårdt med en familie og to børn. Faktisk måtte jeg flytte på kollegie op til den store maskinmestereksamen for at få ro og tid til studierne. Heldigvis kunne jeg supplere SU’en med at lave nogle pizzaer ved siden af”, siger Gavino, der stadig laver en hæderlig pizza.

Ovne i 70’er-farver

For Gavino var uddannelsen til maskinmester hele besværet værd. Og det blev også adgangsbilletten til et job i Vestforbrænding.

”Jeg havde læst sammen med Rene Bjørnholt, som synes, jeg skulle komme til Vestforbrænding. Så tog jeg på besøg og så de gamle ovne, der var malet i 70’er farver. Det var så fedt. Jeg tænkte bare, her vil jeg gerne være”

Gavino begyndte kort efter i et job som vagtchef i kontrolrummet i 1996. Jobbet havde han i fem år, før han blev vedligeholdelseskoordinator på maskinværkstedet, det nuværende Mekanisk Vedligehold.

Efter fem år på værkstedet tænkte Gavino, at det var tid til at prøve noget nyt, og han fik et job på et andet forbrændingsanlæg. Men som han selv siger, så var det ”som at komme til et helt nyt land.” Det blev derfor kun for en kort bemærkning, og Gavino vendte ’hjem’ igen til det, han synes var et langt bedre kollegaskab og arbejdsmiljø på Vestforbrænding. Denne gang til et job med fjernvarme.

”Jeg vidste ingenting om fjernvarme. Men jeg tænkte, at det ikke kunne være helt galt med Per Wulff som chef”, siger Gavino, som hurtigt blev klædt på til opgaven af en erfaren tekniker og blev leder af det, der dengang hed Optimeringsfunktionen.

Vi klarer det meste selv

Med lederjobbet fulgte også et hav af administrative opgaver og møder.

”Jeg havde dårlig samvittighed overfor medarbejderne, som hev i mig for få hjælp og tage beslutninger om det praktiske. Jeg havde brug for nogen, der kunne trække i arbejdstøjet og være i hullerne sammen med gutterne ”, siger Gavino og fortæller, at han derfor ansætte sin første ledningsmester, Jimmy Warming. Siden er det blevet til fire ledningsmestre, og medarbejderantallet er steget støt.

Gavino Congiatta Vestforbrænding

I dag bruger Gavino mest tid på personaleledelse for de 15 medarbejdere i afdelingen, der nu hedder ’Fjernvarme drift og vedligehold’. Fjernvarmenettet bliver konstant overvåget fra kontrolrummet, som der er et tæt samarbejde med. Selv tjekker Gavino også dagligt, hvordan det går, så han straks kan sendes folk ud fra afdelingen, hvis det ikke kører, som det skal. Og han konstaterer da også, at ”nettet fungerer supergodt”.

”Vi laver langt det meste vedligehold selv. Især efter vi fik gravesjakket for 4-5 år siden. Vi var frustrerede over, at vi skulle bruge tid og store beløb på entreprenører, som jo starter det helt store kasseapparat med det samme. Så nu har vi selv folk, der klarer det meste”, fortæller Gavino.

Italieneren hænger fast

Det er blevet til 28 år sammenlagt for Gavino på Vestforbrænding. Det skyldes især et unikt kollegaskab og muligheden for løbende at prøve nyt.

”Jeg har haft mange forskellige job i Vestforbrænding. Samtidig kender jeg folk og ved, hvor jeg kan få hjælp. Vi har et godt sammenhold, og vi er mange, der har været her længe. I min afdeling har nogle været her i 40 og 35 år. Faktisk er jeg en af de nye”, griner Gavino og fortsætter:

”Enten er du her i kort tid, eller også hænger du fast. Jeg prøvede jo selv at kappe navlestrengen – men det gik ikke.”

Og selv om der er gang i mange nye projekter, og fjernvarmenettet skal udbygges kraftigt i de kommende år, så er det ikke noget, der kan få en driftsmand som Gavino ud af kurs:

”Nu er jeg en driftsperson, og vi driftsfolk kan bedst lide, når tingene ikke ændrer sig, og det bare fungerer. Når jeg trykker på en knap, så skal der gerne ske det samme, som der skete i går. Når der sker noget nyt, skal det helst være noget, vi selv har fundet på…. Så er det spændende”, siger Gavino med et grin.

Gavino har ingen planer om at gå på pension om fire år, som han ellers kan. Det er selvom, han har nok at lave ved siden af jobbet, hvor han bl.a. spiller bas i et rockband og er begyndt at lave sin egen musik og optræde. Og så bliver han farfar til sommer.

”Jeg bliver nok, til jeg er 70”, konstaterer Gavino til slut.

Mød andre medarbejdere

Her kan du læse, hvad syv andre kolleger laver, og hvorfor de arbejder i Vestforbrænding.