Matomo noscript

Vellykket genbrugsforsøg med gamle mursten udvides | Vestforbrænding

Vellykket genbrugsforsøg med gamle mursten udvides

Mange mursten i grå container på genbrugsplads

Genbrugsforsøg med brugte mursten udvides fra tre til otte genbrugsstationer efter positive resultater.

I juli 2022 igangsatte Vestforbrænding et forsøg med indsamling af brugte mursten på genbrugsstationerne i Brøndby, Frederiksværk og Hillerød. Resultaterne fra forsøget var været langt bedre end forventet. Derfor udvider vi nu forsøget på genbrugsstationerne i Ballerup, Gentofte, Herlev, Højelt og Jægerspris fra december 2022

"Vi har indsamlet over 500 tons, hvilket er mere end det dobbelte af, hvad vi i første omgang forventede af forsøget med brugte mursten til genbrug. Der har dog været en variation i mængderne på de forskellige genbrugsstationer i forsøget. Derfor udvider vi forsøget til flere steder, så vi kan få et større grundlag at vurdere forsøget på, inden vi beslutter, om vi fremadrettet skal indsamle mursten separat på alle genbrugsstationer,” fortæller Stig Nielsen, som er genbrugschef på Vestforbrænding.

Brugerne af genbrugsstationerne har altså taget godt imod forsøget med genbrug af mursten, uanset om de er private borgere med en lille rest af sten eller om det er erhvervsdrivende, som f.eks. har afleveret sten fra en nedrivning. Personalet på genbrugsstationerne fortæller, at det går nemt og intuitivt med at sortere de brugte mursten fra i forsøgscontaineren.

Stigende efterspørgsel på brugte mursten

De mange indsamlede mursten bliver sendt videre til virksomheden Gamle Mursten, der også samarbejder med flere kommuner rundt i landet. Gamle Mursten oplever en stigende interesse og efterspørgsel på brugte mursten.

”Vi har mange forskellige kunder, som efterspørger brugte mursten. Projekterne spænder fra mindre restaureringer og reparationer til små og store private byggeprojekter i fx offentlige byggerier. Derved spænder mængderne også fra få sten til at lukke et vindueshul, mursten til fundament til et orangeri, mursten til en villa, en børnehave, en skole eller et stort kontor- eller boligbyggeri” fortæller Claus Nielsen, som er ejer af Gamle Mursten.

De brugbare sten, der bliver afleveret på genbrugsstationen, bliver renset, sat på paller og muret op igen. De sten som er for ødelagte til opmuring på den ene side, kan skæres til skaller og bruges til at sætte op som vægbeklædning eller lægges som gulv f.eks. i udestuer, bryggers og køkken.

Resterne, der sorteres fra som affald, bruges til ridebaner, grønne tage, markveje, dræn og som tilslag ved produktion af nye mursten. På den måde behøver man ikke knuse hele sten, men kan benytte det frasorterede materiale efter rensning.

Gamle Murstens laboratorie tester og CE-mærker holdbarheden af de rensede sten. Dermed dokumenterer de styrken og holdbarheden i det genbrugte produkt.