Matomo noscript

Problemer med fjernvarmen? | Vestforbrænding
Kvindehånd på radiator

Problemer med fjernvarmen?

Se hvad du skal gøre, hvis du har problemer med varmen i din radiator, gulvvarmen eller det varme vand.

Når din fjernvarmeunit ikke virker optimalt

Fjernvarmeunit hos borger

Du kan godt have problemer i husets interne varmesystem, herunder din radiator, selvom der ikke driftsproblemer på fjernvarmenettet. Det kan f.eks. være, at din radiator ikke er varm nok, eller det varme brugsvand ikke har den rette temperatur. 

Fyld vand på dit varmesystem

De fleste kunder hos Vestforbrænding har indirekte fjernvarme. Det betyder, at vandet fra vores fjernvarmerør kommer ind i dit hus og opvarmer husets interne varmesystem - altså vandet der flyder rundt mellem dine radiatorer eller gulvvarmen. Det vil sige, at det er to lukkede systemer.

En gang i mellem skal du fylde vand på husets interne varmesystem, hvis trykket er for lavt. Du tjekker trykket på din fjernvarmeunit ved at kigge på dets manometer. For dig med et etplanshus, skal du fylde vand på, når trykket på manometeret er under 1,5 bar. Hvis du har et hus med flere etager (fx kælder, stue og førstesal), skal du fylde vand på, hvis trykket er under 2,0 bar.

Uanset om du har Model A (abonnement) eller Model B, ejer du og har selv ansvar for husets interne varmesystem og derfor at fylde vand på anlægget og stå for vedligehold af radiatorer mv. 

Temperaturen tilpasser sig vejret udenfor

De fleste fjernvarmeunits justerer selv fremløbstemperaturen på fjernvarmen i forhold til vejret udenfor. Det betyder, at når temperaturen falder udenfor, stiger fremløbstemperaturen på fjernvarmevandet, så der kommer varmere vand ind i din radiator. Det betyder også, at du ikke skal lukke for din fjernvarmeunit om sommeren, som du måske tidligere har gjort med dit gas- eller oliefyr. Det gør den helt selv. Hvis du har Model A (abonnement), er du sikker på at have en fjernvarmeunit, der automatisk tilpasses vejret udenfor.

Sammenhængen mellem den udendørs temperatur og fremløbstemperaturen kaldes også for varmekurven. Den er forudindstillet på fjernvarmeunits, og det passer til de fleste hjem, men hvis du har problemer med at holde varmen inde i huset, skal du måske finjustere varmekurven. 

Følg vejledningen til din fjernvarmeunit for at se, hvordan du finjusterer varmekurven.

Juster temperaturen på det varme vand

Din fjernvarmeunit sørger altid for at levere varmt vand, når du har brug for det. Derfor har du måske droppet den varmtvandsbeholder, du tidligere har haft. Det ændrer dog ikke på, at du stadig kan justere temperaturen på det varme vand.

Temperaturen er forudindstillet på de fleste fjernvarmeunits, så du ikke behøver at gøre noget. Hvis temperaturen ikke passer til dit behov, kan du godt justere den. Typisk vil det varme vand være 50oC, og indstillingen på units i dag er sådan, at temperaturen kan indstilles mellem 48 - 55oC - for sådan undgår du både legionella-bakterier, og at din fjernvarmeunit ikke kalker til. 

Følg vejledningen til din fjernvarmeunit for at se, hvordan du justerer temperaturen.

Ring til os

Model A (abonnement): Ring til os, hvis du stadig har problemer med din fjernvarmeunit eller utæthed omkring fjernvarmerør. Ring til din egen VVS'er, hvis problemet ligger i husets interne varmesystem, såsom radiatorer eller gulvvarme.

 

Model B: Ring til din egen VVS'er med problemer om din fjernvarmeunit. Ring til Vestforbrænding ved pludselig opstået utæthed omkring fjernvarmerør.